Het ras Cavalier King Charles Spaniël


Ik wil graag iets vertellen over het ras Cavalier King Charles Spaniël. Ondanks dat wij zelf een prachtige gezonde Cavalier hebben en ik er graag over schrijf, ben ik beslist geen deskundige. Alles wat ik weet van het ras, weet ik uit eigen ervaring of ik zoek het op via internet, ik lees artikelen waar op dat moment mijn interesse naar uit gaat bij rasverenigingen, dierenartsen en andere deskundigen. Indien nodig, zal ik de bron vermelden.

Eerst iets over de herkomst.
Eind 17e eeuw, Groot-Brittannië, was King Charles II gek op zijn Toy Spaniëls of Dwergspaniëls , zoals ze toen werden genoemd. Ze zijn op vele schilderijen uit de 15e, 16e en 17e eeuw te bewonderen. De Cavalier King Charles-Spaniël zoals wij die nu kennen stamt uit de 20e eeuw en is dus een afstammeling van de Dwergspaniëls, maar heeft wel een plattere snuit

Er zijn 4 erkende kleuren bij de Cavalier.

•Tricolor is zwart met wit, kastanjebruin onder zijn staart en soms aan de binnenkant van zijn pootjes met bruine wenkbrauwen, bruin op zijn wangen.

•Blenheim is parelachtig wit met kastanjebruin gekleurde vlekken

•Ruby is geheel kastanje bruin

•Black & Tan is prachtig zwart met kastanjebruine wenkbrauwen en bruine wangen, kastanjebruin onder zijn staart en soms aan de binnenkant van zijn pootjes.

De Cavalier is ongeveer 32 cm hoog en weegt tussen de 6 en 8 kilogram.

Een Cavalier is een echt gezelschapshondje, altijd vriendelijk, vrolijk en kent beslist geen agressiviteit. Ze zijn niet graag (lang) alleen. Ten opzichte van andere honden is een Cavalier is vaak onderdanig.
Het staartje staat altijd fier en vrolijk te kwispelen en hij of zij zal altijd zijn best doen om de eigenaar te behagen. Een stevige wandeling is beslist geen probleem.

Bijzonder, als je over het algemeen vertelt dat je een Cavalier hebt, kijken de mensen je vragend aan. Zeg je dat het een Pim Fortuyn hondje is , weten de mensen vaak wel hoe het hondje eruit ziet.

Cavaliers hebben een prachtige zachte vacht die regelmatig moet worden geborsteld. Ze verharen veel, eigenlijk het hele jaar rond. De vacht wordt zelden getrimd en knippen is uit den boze, want dan gaat het haar krullen.

Geef een Cavalier met regelmaat een bad.

Helaas kan een Cavalier King Charles wel ernstige gezondheidsproblemen krijgen.  Dit betreft vaak hartkwalen, oogproblemen, omgekeerd niezen (reverse sneezing) en bijvoorbeeld epileptische verschijnselen.

Ga bij problemen altijd naar een dierenarts, want vaak is er een behandeling mogelijk.

De gezondheidsproblemen worden voornamelijk veroorzaakt door inteelt, waardoor de kans op erfelijke aandoeningen groot is. Zorg er dan ook voor dat je hond niet bij een broodfokker vandaan komt.

De Raad van Beheer stelt een convenant op voor de fokkers. Pups krijgen alleen een stamboom als de ouders aan de regels uit het convenant voldoen. Voldoen de ouders niet aan deze regels, dan krijgen de pups geen stambomen.

De voorouders van onze Cavalier hadden een spitse snuit. De snuit van onze Cavaliers is plat, lengte van ongeveer 3,8 cm. Dat ziet er schattig uit, maar heeft wel zeer grote gevolgen voor de Cavalier King Charles.

De schedel is te klein. Hierdoor worden de hersenen naar achteren gedrukt en kan het hersenvocht terecht komen in holtes van het ruggenmerg. Dit kan leiden tot ernstige pijn en verlammingsverschijnselen.

Gelukkig zijn veel aandoeningen redelijk tot goed te behandelen, maar het beestje is wel flink de klos.

Door de (te) korte snuit kan de Cavalier het soms erg benauwd hebben en kunnen zij ook slecht tegen extreem warm weer.

De Raad van Beheer heeft dan ook zeer strenge voorwaarden gesteld bij de rasverenigingen voor het fokken en opnemen in de stambomen.

Ik blijf er op hameren dat je geen pup bij een broodfokker moet kopen.
Zoek een erkende fokker, zij laten de fokhonden op hun DNA testen, zodat er geen verkeerde gen kan worden afgegeven aan de nakomelingen.

Persoonlijk vind ik de Cavalier King Charles Spaniël een prachtige hond om te zien, met daarbij ook nog een geweldig karakter. Toch zou ik ervoor pleiten om het ras af en toe te mengen met een ander ras. Wellicht worden de nare afwijkingen weggenomen en komen er sterkere rassen uit voort. Maar ik ben een leek op dit gebied en weet dus niet of dit mogelijk is.

Ik heb deel 1 en 2 zeker niet geschreven om je te ontmoedigen een Cavalier King Charles Spaniël in huis te nemen. Het is echt een geweldig ras.
Maar wat mijn doel wel is, is dat je voordat je een hond aanschaft, op de eerste plaats goed uitzoekt of het gekozen ras bij jou en je gezin past.

Denk er goed over na! Besef goed waar je aan begint!

Zoek een goede fokker van jouw gekozen ras en laat je adviseren.
Realiseer vervolgens dat een hond altijd geld kost. Dan moet je natuurlijk denken aan de aanschafkosten, verzorging (borstels, trimmen),dierenartskosten (chippen, inentingen, controles) voer, trainingen en overige benodigdheden, zoals bench, mand, riem en speeltjes.
De kosten kunnen soms behoorlijk oplopen. Als je hond, van welk ras dan ook, plotseling ziek wordt, moet je wel een behandeling kunnen betalen.

Als je over bovenstaande goed hebt nagedacht, kan je je nieuwe huisvriend een geweldig huis bieden. En reken maar dat je er veel, héél véél voor terug krijgt.
Heel veel geluk met je viervoeter!

* Hoe heb jij je huisdier aangeschaft?

* Heb je goed gekeken naar de eigenschappen van het ras, voordat jij je beslissing nam?

* Wat gaf bij jou de doorslag?

Bron: Raad van Beheer, Cavalierpage, ©Jenny Brice

%d bloggers liken dit: