Het aanschaffen van een hond.


Je moet je wel goed bedenken of een hond, en zo ja welk ras in jouw leven past. Je kan hiervoor hondenpagina’s lezen en te beoordelen wat de diverse rassen zijn en wat de eigenschappen en behoeftes zijn. Praat met andere hondeneigenaren.

Voorkom altijd een impulsieve aanschaf van een hond.

 • De meeste honden moeten zeker 4 maal per dag worden uitgelaten en daarvan moet zeker 1 keer op een dag een vrij lange wandeling zijn.
 • Besef heel goed dat de kosten voor een hond niet stopt bij de aanschaf van hond en toebehoren, zoals een mand en speeltjes. Een hond kost ook veel betreffende het voer en bezoek aan de dierenarts voor bijv. ziektes en inentingen.
 • Zorg er ook voor dat er mensen zijn die op je hond kunnen en willen passen bij noodgevallen of tijdens vakanties.
 • Een hond kan over het algemeen niet langer dan vier uur per dag alleen thuis zijn. Zeker gezelschapshondjes, zoals de Cavalier King Charles kunnen beslist niet dagelijks vier uur per dag alleen zijn.
 • Besef ook heel goed dat waneer je een hond aanschaft, dit dan ook voor de rest van zijn leven is. Bij een Cavalier kan dit wel voor 10 tot 14 jaar lang zijn! Sommige rassen kunnen zelfs nog ouder worden.

De keuze voor een reu of een teefje.

Een teefje

Meestal is het teefje kleiner dan de reu. Ook is een teefje vaak onderdaniger dan een reu.

Teefjes worden twee keer per jaar loops voor de duur van ongeveer 10 tot 20 dagen. Ze kan tijdens deze periode veel of een klein beetje bloed verliezen. Voor kleine rassen is het misschien wel verstandig om tijdens deze periode ‘loopsheidbroekje’ aan te schaffenTijdens haar loopsheid is het in ieder geval verstandig om haar niet los te laten lopen om dekking te voorkomen.

Als je niet van plan bent om een nestje van haar te krijgen, is het misschien verstandig om haar te laten steriliseren.

Een reu

Een reu is over her algemeen groter en grover dan een teefje.

Over het algemeen zijn ze ook dominanter en sterker.

Een reu heeft bij het uitlaten de neiging om menigmaal kleine beetjes te urineren terwijl teefjes dit één of twee keer doen. Ook kunnen reuen de neiging hebben om van huis weg te lopen, omdat ze een loops teefje ruiken.

Als je kiest voor een pup,

Als je kiest voor een pup, dan is het zaak om een goede fokker te vinden.

Kijk uit voor broodfokkers, handelaren en opkopers! 

Op marktplaats, in kranten, in tijdschriften etc. vind je vaak broodfokkers, hondenhandelaren en opkopers

die voor een lage prijs hondjes aanbieden.

Bron doggo.nl:

Er zijn op internet tal van pup-checklisten te vinden die je een beetje verder kunnen helpen, zoals de checklist van de Hondenbescherming

Probeer, hoe lastig het ook is, ook gewoon met je goede verstand een fokker te beoordelen.

 • Ziet de omgeving waarin de pups opgroeien er schoon uit?
 • Heb je de moeder van het nest gezien?
 • Wat weet je van de vader van het nest?
 • Liggen er meerdere nesten tegelijk?
 • Hoeveel honden lopen er rond?
 • Mag je de papieren inzien?
 • Krijg je antwoord op al je vragen?

Kortom; wat is je algemene indruk?

Laat eventueel een onpartijdig iemand het nest beoordelen, er zijn Kynologisch Gedragstherapeuten bereid om met je mee te gaan en hun eerlijke mening over het nest te geven.

En “last but not least”…luister naar je gevoel! Helaas gebeurt het nog steeds te vaak dat je zwicht voor dat kleine hoopje hond, wat later een grote berg ellende blijkt te worden. En als je er op terug kijkt, wist je wellicht al dat er problemen van zouden komen, maar ja…hij keek zo lief, en de kinderen waren door het dolle en de fokker zei ook dat het zo’n schatje was.

Wanneer je de keuze hebt gemaakt kan je de pup tussen de 7e en 10e week ophalen. Van de fokker moet je dan ontvangen:

 • Het vaccinatieboekje.
 • De uitslagen van de tests van erfelijke afwijkingen die voorkomen bij het ras.
 • Een volledig ingevuld Formulier voor Veterinair onderzoek, dat ook ter kennisname door jezelf ondertekend dient te worden (na een bepaalde periode verliest dit formulier zijn geldigheid).
 • Een voedingsadvies plus voer voor de eerste dagen.
 • De stamboom krijgt de fokker pas later van de Raad van Beheer. Het duurt dus even
  voordat je die opgestuurd krijgt.
 •  Het is verstandig dat je, zeker in de eerste dagen, veel tijd voor de pup hebt. Over het algemeen zal de pup met de auto naar zijn nieuwe huis moeten. Zorg ervoor dat er iemand mee gaat die de pup op schoot kan houden. Hou er rekening mee dat er eventuele ongelukjes kunnen gebeuren!
%d bloggers liken dit: