Gelaatsuitdrukkingen bij onze honden.

Als ik denk aan Dexter en zijn ‘gelaatsuitdrukkingen’, dan ben ik ervan overtuigd dat ik goed aan zijn snuit kan zien of hij blij, verbaasd of teleurgesteld is.

Dat onze honden emoties hebben, voelen en kunnen tonen is een feit.
Laat je de hond alleen thuis achter, dan is hij duidelijk teleurgesteld en kom je dan weer thuis, dan overspoeld hij je met blijde vriendschap. Ben je verdrietig, dan zal je hond bij je komen zitten en laten voelen dat hij er is voor jou. Dat gaat ook zo als je ziek bent, dan blijft je hond je zorgelijk in de gaten houden. Heeft iemand kwaad in het verschiet, dan zal je hond aan die persoon laten blijken dat hij niet blij is met deze en wil die persoon je kwaad doen dan zal hij jou beschermen en verdedigen.
Aan de stand van de oren en staart kan je zien hoe de hond zich voelt. Waakzaam, blij, onderdanig… zag het maar, het is eigenlijk altijd wel te herkennen in welke gemoedstoestand de hond is.
Maar kan je de emoties ook herkennen aan de gelaatsuitdrukkingen van de hond?
Hier is al veel onderzoek naar geweest en sommigen kunnen aantonen dat de hond wel ter degen gelaatsuitdrukkingen gebruikt om met ons te kunnen communiceren.
Denk maar aan de stand van de ogen als je hond een koekje wil, of als je weer thuis komt nadat hij even alleen is gelaten.

Zelf denk ik ook te kunnen zien aan de manier van kijken, wat Dexter wilt of bedoeld.
Wat ik me dan wel afvraag is of ik zijn gelaatsuitdrukkingen begrijp, omdat ik dit zie in combinatie met zijn lichaamshouding of puur door de blik die hij mij toont. Stand van de ogen misschien?
Maak ik namelijk een foto van alleen zijn gezichtsuitdrukkingen, dan zie ik nauwelijks verschil tussen de ene en de andere uitdrukking, althans niet de betekenis ervan.
Zal het niet zo zijn, dat onze honden zo bij het gezin horen en er dus een onderdeel van zijn, dat wij toch de neiging hebben om onze honden te vermenselijken en er dus dingen in zien die niet kunnen bestaan?

Zie jij de gelaatsuitdrukkingen bij je hond en kan jij ze begrijpen zonder de rest van de lichaamstaal te zien?
Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen, misschien wil je deze wel met mij delen.

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: