Gevaar! Die vreselijke grasaar!

Ik krijg van alle kanten waarschuwingsberichten binnen, ook van de dierenartsen, dat hondeneigenaren moeten proberen om velden met grassen te vermijden.
Grassen komen in bloei en ontwikkelen in de maanden juni, juli en augustus aren. Deze aren kunnen veel narigheid veroorzaken bij honden die een langharige vacht hebben, zoals de Cavalier King Charles, maar ook bijvoorbeeld de Cocker spaniël, langharige herders en Golden retrievers, maar ook honden met korter en/of kort haar kunnen gevaar lopen.
De grasaren hebben weerhaakjes die makkelijk in het vacht blijven hangen. Hierbij dringen de aren steeds dieper in de vacht. De aren kunnen dan ook doordringen in de huid met pijn en ontstekingen als gevolg.
De aren komen dan in de oren, de keel, de neus en kunnen dus ook in de longen terecht komen. Dit kan heel gevaarlijk zijn en in sommige gevallen zelfs de dood tot gevolg hebben.

Vooral honden met lange oren lopen extra gevaar, want een grasaar kan makkelijk in het oor gaan zitten met alle ernstige gevolgen. Als er een grasaar in het middenoor zit, kan dit tot epileptische aanvallen leiden. Daarom moet er dan ook direct worden ingegrepen. Dus als een grasaar in de neus of oren komt te zitten, maak dan met spoed een afspraak met de dierenarts om erger te voorkomen.

In de zomer is het moeilijk om gebieden met wild groeiend gras te vermijden. Gras in bermen wordt ook niet altijd gemaaid en dan heeft gras de kans om tot volle bloei te komen. Controleer na iedere wandeling je hond op grasaren. Voel met je handen voor de vacht en controleer o.a. de voeten, oksels, neus en oren.

Hoe je kan vermoeden dat je hond last heeft van een grasaar?

Wanneer de grasaar is binnen gedrongen, beschouwt het lichaam dit als ‘vreemd’. Het lichaam reageert met een ontstekingsreactie. Dit houdt in dat er roodheid, pijn, zwelling en soms koorts kan optreden. Vaak beginnen de klachten acuut.

Wanneer een grasaar in het oor terecht komt zal de hond plotseling erg gaan schudden met zijn kop, en aan het oor gaan krabben. Vaak zal de grasaar er niet vanzelf uitkomen. De dierenarts kijkt met de otoscoop (oorkijker) in het oor. Indien mogelijk proberen we de grasaar met een klein tangetje te pakken. Meestal lukt dit, soms is een roesje nodig. In ernstigere gevallen heeft de grasaar het trommelvlies gepasseerd. Vaak is het probleem dan al langer aanwezig, en kunnen er zelfs evenwichtsproblemen optreden.

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: