Hartruis bij honden.

Bron foto:Dierenkliniek de Arker

Een hartruis zelf is geen ziekte, maar is meestal wel een aanwijzing dat er wat mis is. Aanwezigheid van een hartruis betekent niet altijd dat sprake is van een hartziekte, omdat een hartruis ook aanwezig kan zijn bij bloedarmoede of koorts.

Bij veel kleine honden van middelbare leeftijd wordt bij een routineonderzoek voor het eerst een hartruis gevonden. In vrijwel alle gevallen wordt deze veroorzaakt door een lekkage van de kleppen tussen boezem en kamer van het linker hart.

Vaak pas jaren nadat de hartruis voor het eerst is vastgesteld, pas als het hart röntgenologische en/of echografisch vergroot is, is behandeling nodig.

Een behandeling is vaak pas nodig als de hond last krijgt van

  • Een verminderd uithoudingsvermogen
  • Hoesten
  • Benauwdheid door vocht in de longen
  • Vocht in de buik

Door middel van een röntgenfoto, ECG (hartfilmpje) of een echo van het hart kan bekeken worden wat er aan de hand is en of het hart met deze kwaal nog goed of niet meer zo goed functioneert.

Eerder starten met een behandeling is niet altijd beter voor de hond, maar wel slechter voor de portemonnee. (Bron: MC voor dieren)

Over het algemeen hoef je je geen extra zorgen te maken als je hond last heeft van hartruis, maar blijf hem wel in de gaten houden. Vaak betekend dit alleen dat je hond bij klachten zoals hierboven beschreven medicatie kan krijgen.

TIP:Bij twijfel, vraag dan informatie bij je eigen dierenarts.

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: