Laat de hond weer gewoon hond zijn.

Alles wat er niet meer uitziet als een normale hond, heeft problemen en is ongezond.

RashondenWijzer.nl van Stichting Dier&Recht is oprecht blij dat minister Schouten strenge criteria heeft opgesteld voor het fokken van kortsnuitige honden. De NVWA en de Landelijke Inspectie Dienst hebben nu eindelijk duidelijke criteria om fokkers van ernstig doorgefokte kortsnuitige honden aan te pakken.

Ik heb al vaak mijn mening geuit over het fokken van dieren met een uiterlijke afwijking ten koste van de gezondheid.
Het fokken van dieren met bijvoorbeeld een te kleine schedel, te korte snuit, uitpuilende ogen, haren voor de ogen, te korte poten of overdadig veel rimpels.
Bij nationale en internationale hondententoonstellingen, worden prijzen uitgereikt aan misvormde honden!

Maar waar men niet bij stil staat is het feit dat al deze doorgefokte, misvormde dieren ernstige gezondheid problemen hebben.
Helaas weet ik maar al te goed wat het voor de hond kan betekenen als hij een te korte snuit heeft, ik heb hier al eerder over geschreven wat betreft Dexter. (geloof me, Dexter is hier niet op gefokt, maar vermoedelijk een van zijn verre voorouders wel)

Sacha Gaus, Directeur Martin Gaus Academie wijst ons hondenliefhebbers ook op dat wij medeschuldig zijn aan het fokken van deze misvormde rassen. Wij kiezen veelal deze dieren omdat ze er zo schattig uitzien. Een hond met een kleine schedel en een korte snuit zien er erg aandoenlijk uit, maar lijken in de verste verte niet meer op hun voorouder, de wolf.
Als wij ‘honden liefhebbers’ beseffen dat honden die er niet uitzien als een ‘normale’ hond problemen heeft met de gezondheid.

Sacha Gaus vindt ook dat er een verplichte keuring zou moeten komen van elk hondennestje. En in een ideale situatie zou elke hond een gezondheidsverklaring en een gedragsverklaring moeten hebben voordat ze überhaupt een nestje mag krijgen. Helaas zijn zulke verregaande maatregelen eigenlijk alleen maar nodig omdat wij ‘liefhebbers’ te stom zijn om zelf na te denken.

Laat zien dat je tegen dierenmishandeling bent en kies voor een hond die hond mag zijn.


Bron: https://biologielessen.nl

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: