Waarom hijgen honden?

Het is algemeen bekent dat honden hijgen omdat ze het warm hebben.Ze doen dit om lichaamstemperatuur constant te houden en oververhitting tegen te gaan. Helaas weten wij ook maar al te goed hoe Dexter kan gaan hijgen bij extreme warmte.

Maar weet je dat er nog een paar redenen zijn, waarom honden hijgen?
Ik las een tijdje geleden een stukje met dit onderwerp in doggo.nl
Eigenlijk kan hijgen een vorm van emotie zijn, maar het kan ook iets zeggen over zijn gezondheid.

Als ik naar Dexter kijk, zie ik soms dat het net lijkt alsof hij lacht. Hij ziet er dan erg tevreden en blij uit en zijn bekje staat dan echt op glimlachen. De ademhaling is dan inderdaad gewoon rustig en kan dan ook rustig puffen. Je kan het eigenlijk geen puffen noemen. Is Dexter erg blij, dan hijgt hij natuurlijk ook blij en nadrukkelijk.

Vreemd, snurkend hijgen, ofwel reverse sneezing.
Het is soms wel een beetje eng als Dexter gespannen is. Dit komt dan voor op momenten dat hij het toch wel heel erg spannend vind dat hij met ons mee mag, in de auto of op de fiets. Gelukkig komt dit steeds minder voor en weet ik nu ook hoe te handelen. Dexter steekt dat een klein stukje zijn tong buiten zijn bekje en hij maakt dan een vreemd snuivend/snurkend geluid en hij beweegt zich dan ook niet meer. Een manier om reverse sneezing te stoppen is om eventjes voorzichtig de neusgaten dicht te houden (ik hou dan een gestekte vinger voor zijn neus) hierdoor zal je hond ook gaan slikken.Ik vind dit nog steeds erg om te zien, maar men zegt dat dit slechts één a twee minuten duurt .

Ook als een hond bang is, gaat hij hijgen. Gelukkig is Dexter zelden bang.
Als Dexter echt bang is, dan kruipt hij bij een van ons op schoot, zoals bij vuurwerk, of als hij buiten is, dan verstijft hij of kruipt tegen onze benen aan en zoekt zo zijn bescherming.

Volgens doggo.nl zegt ook over het hijgen van een hond dat je er de volgende conclusie bij kan maken, nl:
Honden hijgen om verschillende redenen. Leer het gedrag van jouw hond kennen, zo kun jij beter herkennen in wat voor staat jouw hond verkeerd en of het nodig is in te grijpen. Probeer eens een dag te letten op de mond van jouw hond. Houdt hij hem juist open of dicht en op wat voor momenten gebeurt dat?

Een lachende Dexter?

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: