Heeft jouw hond wel eens last van zijn oren?

Dexter heeft wel vaak last van zijn oren…. Ahum, maar dan van die lange flappers waar veel in blijft hangen, zoals waterdruppels, etensresten, straatvuil al bladeren en zaden en de nodige haarklitten. Ook hangen die lange flappers vaak in de weg om iets goed te kunnen horen, althans… zo gedraagt Dexter zich dan. Wij noemen dat “Oostindisch doof” maar kunnen het beter” Doof op z’n Dexters” kunnen noemen.
Maar waar dit stukje echt om gaat is natuurlijk het feit dat honden last kunnen hebben van oorontstekingen.

De meeste honden hebben wel eens een oorontsteking en dat veroorzaakt pijn en/of jeuk aan het ontstoken oor en krabben er veel aan.
Bij de meeste ontstekingen komt er ook viezigheid uit het oor: zwart, bruin, geel, droog of juist waterig, de uitvloeiing kan alle vormen aannemen. Er hoort geen viezigheid uit het oor van jouw hond te komen.
Oorontstekingen bij de hond kunnen door verschillende oorzaken tot stand komen, denk hierbij aan oormijt-infectie, grasaren, allebei voor een bepaald soort voedsel of poliepen in het oor. Ook ben ik er ooit eens op geattendeerd dat honden met lange oren ook vaker last kunnen krijgen van ontstekingen, omdat er veel minder verse lucht bij de oren kan komen. Onze Cavaliers en spaniels zijn hier voorbeelden van.
Een oorontsteking kan pijn doen bij de hond, waardoor hij ook in zijn gedrag kan veranderen.
Ik weet niet of een oorontsteking goed is te voorkomen, maar ik weet wel dat je de oren van je hond regelmatig en goed moet blijven controleren en als je weet wat de oorzaak is, dan kan je het misschien wel voor een volgende keer weten te voorkomen.
Meestal wordt een oorontsteking behandeld met een oorzalf. Door op de juiste manier de zalf toe te dienen en voldoende (dus niet te weinig) zalf in het oor aan te brengen, hebben we de grootste kans dat een oorontsteking ook snel over gaat. Vraag jouw dierenarts altijd om het oren zalven even voor te doen.

Of Dexter wel eens last van een oorontsteking heeft gehad? Nee, gelukkig niet, maar hij gaat wel vaak met zijn oren over de mat, dus ik denk dat hij wel last van jeuk heeft, maar zijn oren zijn mooi schoon.

Oeps, de oren jeuken.

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: