Verantwoord fokken van gezonde en sociale honden

Ik ben dol op het ras Cavalier King Charles, maar ook andere rassen doen mijn hart sneller kloppen als ik ze zie. Groot én klein!
Toch ben ik me ervan bewust dat vrijwel alle rassen ‘kapot’ worden gefokt.
Nu is er bij ons in Nederland wel een behoorlijke controle bij het fokken van rassen door Raad van beheer, mede door het Kynologisch Reglement. Deze algemene regels gelden voor alle fokkers van rashonden.
De rasstandaard is het uitgangspunt bij de exterieur-beoordeling van rashonden op tentoonstellingen. Het beschrijft hoe de hond er uit zou moeten zien. Als het gaat om gezondheids- en welzijnsproblemen die voortkomen uit het uiterlijk van een ras (overtypering), lijkt het aanpassen van de rasstandaard een logische stap. De invloed van aanpassing van de rasstandaard op de gezondheid en het welzijn van rashonden is echter beperkt. De beoordeling door de keurmeester is een meer bepalende factor.
Toch heb ik de indruk dat de aanpassingen van de rassenstandaard ver over de top gaat.
Want waarom zijn er dan tentoonstellingen met bijvoorbeeld Japanse spaniël of Japanse Chin, met een wel hele platte snuit.
Of bijvoorbeeld Toad Bulls, dit zijn buldogs met het uiterlijk van een pad Deze honden worden bewust zo breed mogelijk gefokt, met korte, naar buiten staande poten, een holle rug en een platte, brede snuit. En zo zijn er nog wel een paar rassen toe noemen.

Natuurlijk zal ik niets liever willen dan dat bijvoorbeeld de Cavalier King Charles als ras blijft bestaan, maar dan met een gezond uiterlijk en natuurlijk zonder de erfelijke aandoeningen waar het ras nu om bekend staat.
Toch pleit ik ervoor om de kans op erfelijke afwijkingen zo klein mogelijk te houden, uitsluitend met verantwoorde kruisingen te fokken.
Om die reden mag de hond niet gekruist worden met een hond die voor 50 procent of meer uit hetzelfde ras bestaat.
Ik probeer dan ook bij dierenartsen en hondenliefhebbers te attenderen op Cupidog.

Cupidog is een project van Stichting Dier&Recht waarmee we het aanbod van gezonde, goed gesocialiseerde pups in Nederland willen vergroten. Baasjes van zowel reuen als teven worden via Cupidog begeleid om op een verantwoorde manier te fokken met hun hond.
Ik raad je dan ook aan om de website van Cupidog eens te bekijken. Dan zal je begrijpen waarom ik dit project promoot.
https://www.cupidog.nl

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: