Honden met een (te) korte snuit.

Dexter is een hondje met (helaas) een korte snuit. Hoewel Dexter, ook zijn broertjes en zusjes, hier niet op zijn gefokt, vader en moeder hebben geen korte snuit, is Dexter er wel mee geboren. Ik vermoed dat de korte snuit wel bij één van zijn voorouders voorkomt.
Omdat het afgelopen zomer zo ontzettend warm was, heeft Dexter ontzettend veel last gehad van benauwdheid. Het was gewoon eng.
Doordat Dexter een korte snuit heeft, krijgt hij last van gezonheids problemen, zoals verdikte keelslijm, zwelling aan de luchtwegen, wat ontstaat door het overdadige hijgen. Dexter had afgelopen zomer een ontstoken luchtpijp. De dierenarts had medicijnen voorgeschreven en daar knapte Dexter langzamerhand toch van op.
Ik ben op internet op zoek gegaan hoe dit kan ontstaan bij een hond en zo zag ik dat dit een probleem is bij bijna alle kortsnuitigen.
Ik wist natuurlijk dat de Engelse en Franse Buldog een ras is met grote problemen door de veel te korte snuit. Maar ook de Pekingees en de Cavalier King Charles behoren tot de kortsnuitigen rassen.
Bij de dierenarts hoorde ik dat het zelfs voorkomt bij de Franse Buldog operatief een buisje in de keel krijgen om ‘normaal te kunnen hijgen’. Hoe bizar kan je het maken.
Ik begrijp dan ook beslist niet dat deze kortsnuitigen worden gefokt.
Hier zou echt een verbod op moeten komen!!
Ik zag onlangs een foto van een Japanse spaniël of Japanse Chin, met een wel hele platte snuit. De neus van het beestje zat tussen zijn ogen. Het blijkt overigens van oorsprong een van de oudste Aziatische rassen te zijn.

In de moderne westerse wereld wil de fokker honden met een platte snuit want dit verkoopt goed en dus worden onze honden mismaakt, alleen omdat men dit zo schattig vindt. Dan praat ik nog niet eens over de shows.

Waar zijn wij toch in vredesnaam mee bezig!?
  Willen wij alleen nog maar een hond om zijn ‘schattige uiterlijk met de korte snuit, of gaat het om het karakter van de hond? Als ik het even bij de cavalier hou, de Cavalier met de normale snuit heeft echt hetzelfde karakter als de kortsnuitigen. En ook deze Cavalier is echt mooi om te zien!
Wij zijn toch hondenliefhebbers? Waarom kopen wij dan toch nog steeds de hondenrassen met de korte snuit? Wat doen wij de dieren toch aan?
Gelukkig roepen steeds meer dierenartsen dat het fokken van kortsnuitigen moet worden verboden.

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: