Wat kan je doen tegen teken.

Ik wil beslist geen geneesmiddelen promoten, want ik vind dat ieder zelf moet weten hoe de hond(en) moeten worden beschermd tegen vlooien en teken.
Toch zit al lang met een vraag. Dexter slikt namelijk al een aantal jaren Bravecto. Hij heeft hier totaal geen problemen mee, maar er zijn nogal veel negatieve meldingen geweest over dit merk en ik vraag mij dan nog steeds af, waarom lijken er honden in levensgevaar te komen van dit middel, terwijl Dexter en vele met hem hiertotaal geen last van hebben. Tot ik een artikel tegen kwam die mij het antwoord gaf. Opeens werd mij veel duidelijkheid geboden. Ik deel dit graag met jou.
Er kleven toch een aantal nadelen aan insecticide in tabletvorm. De tablet biedt alleen een tekendodende werking, wat betekent dat teken zich eerst moeten vastbijten in de hond. Na het vastbijten zullen ze in contact komen met de werkzame stof fluralaner en binnen 12 uur sterven. Hiermee wordt de tekenbeet op zich niet voorkomen en kan de overdracht van ziekteverwekkers ook niet volledig worden uitgesloten. Een ander nadeel is dat de werking na inname van de tablet niet ongedaan kan worden gemaakt in het geval van (ernstige) bijwerkingen of overdosering. De bijwerkingen bij Bravecto kunnen volgens de bijsluiter bestaan uit diarree, braken, kwijlen en een verminderde eetlust. Deze symptomen komen voor bij 1-10 op de 100 honden en wordt daarmee als vaak voorkomend benoemd. Het is bekend dat de werkzame stof fluralaner zich in het lichaam vooral opslaat in de lever, nieren, vetweefsel en het spierweefsel. In het geval van bijwerkingen in deze weefsels is er helaas geen antigif beschikbaar. De behandeling zal dan bestaan uit symptoombestrijding terwijl het middel langzaam moet uitwerken. Naast de werkzame stof fluralaner bevat Bravecto een aantal hulpstoffen, waaronder de omstreden zoetstof aspartaam. De veiligheid van aspartaam voor het menselijk lichaam wordt al jaren in twijfel getrokken, en onafhankelijke onderzoeken tonen aan dat aspartaam verschillende processen in het lichaam kan ontregelen en tot gezondheidsproblemen kan leiden. Ook bij honden lijkt aspartaam een slechte invloed te hebben, gezien de meldingen van vergiftiging door producten die zoetstoffen bevatten waaronder aspartaam en xylitol.
Gelukkig zijn er ook natuurlijke alternatieven dit kan je vinden op de bron van bovenstaande gegevens, te weten:
https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/dit-zijn-de-beste-middelen-tegen-teken

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: