Doorfokken is een vorm van dierenleed.

Wie mijn blog volgt, weet dat ik het heel vaak heb over mijn strijd tegen broodfokkers en het doorfokken van diverse rassen.
Nu moet ik je zeggen dat ik het soms het begrip ‘doorfokker van rashonden’ best moeilijk vind. In mijn hart weet ik maar al te goed dat hier een halt toe moet worden geroepen. Ik besef mij daarbij ook dat dat kan gaan betekenen dat wij onze geliefde rassen zullen zien verdwijnen.
Ik heb in deze blog al vaker duidelijk gemaakt dat de opvolger van Dexter geen ras Cavalier meer zal zijn, maar een kruising met een ander ras. Dit moet dan een kruising zijn met een ras die qua karakter zo dicht mogelijk bij het karakter van de Cavalier ligt. Ik moet zeggen dat ik mijn leven lang al een grote hondenliefhebber ben. Of ze nu groot of klein zijn, langharig of juist kortharig, ik vind ze allemaal geweldig!
Dexter hebben wij uitgekozen, omdat ik door mijn beperking, alleen een kleine hond kan hanteren en omdat ik beslist geen keffertje wou hebben. Wij hebben goed gezocht naar een ras die bij ons en vooral bij mij zou kunnen passen. De keuze viel dus op een Cavalier King Charles, om zijn karakter, zijn formaat en hij heeft toevallig ook nog een prachtig mooi puppyachtig uiterlijk. Toch is Dexter niet per se op zijn uiterlijk gekozen, maar eerlijk gezegd was dit wel mooi meegenomen. Ik vraag mij nu wel ernstig af hoe het nu zou gaan met de prachtige rassen als wij ze gezond willen maken door ze te kruizen met andere rassen.
De erfelijke ziektes en de mismakingen als bijvoorbeeld te korte snuitjes zullen dan uiteindelijk verdwijnen, maar waar blijven dan de honden met hun prachtige karakters? Voor de één gaat het om het karakter van een Cavalier, de ander gaat voor het karakter van een teckel,of een labrador of een Berner Sennen en ga zo maar door. Ook grote honden die op het oog normaal lijken, worden gefokt op uiterlijke kenmerken en krijgen dus te maken met inteelt en dus met erfelijke ziektes te maken. De vader van Dexter komt uit Engeland en de moeder uit Nederland, dat geeft mij, de overtuiging dat Dexter geen inteelt hondje is. Maar dan denk ik, je kan toch niet van de oprechte fokkers verwachten dat ze gaan fokken met honden uit Engeland, America of andere landen, ver weg van Nederland?

Bron: dier-en-natuur.infonu.nl:
Maak een einde aan deze vorm van dierenleed.
Het is met het welzijn van veel rashonden slecht gesteld. Gezondheid en welzijn van honden zouden moeten prevaleren boven uiterlijke kenmerken van honden, de financiële belangen van hondenfokkers en de wens van consumenten. Helaas is het tegendeel waar. Het is hoog tijd dat het dierenleed ten gevolge van specifieke exterieurfok op de agenda gezet wordt. Sommige rassen zijn niet eens meer in staat zichzelf voort te planten. Anderen zijn zo ziek en behept met erfelijke aandoeningen en genetische defecten dat hun voortbestaan op het spel staat. Gezien hun financiële belangen hoeft men van de Raad van Beheer niet al te veel te verwachten.

Foto: WUR.nl:

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: