Gelaadsuitdrukking van een hond

Gelaadsuitdrukking van een hond.

Natuurlijk moeten wij een hond niet beschouwen als een klein mens, maar honden communiceren op hun eigenwijze. Wij hondeneigenaren verstaan de taal van onze hond, want wij kennen onze hond als geen ander.

Honden gebruiken een lichaamstaal om te communiceren. Zo gebruikt hij zijn ogen, zijn oren en zijn lippen om iets duidelijk te maken.

Nu kan ik bij Dexter slecht zien hoe de stand van zijn oren is, want die lange ‘zware’ flappers zie ik slecht van houding veranderen. Wel de  stand van zijn ogen en de houding van zijn koppie is voor mij al vaak duidelijk wat hij nu precies wil.

De staart van een Cavalier staat altijd omhoog. En toch is hier al een bepaalde boodschap aan te ontdekken. Meestal staat hij in de stand kwispel, hij is immers  nagenoeg bijna altijd vrolijk. De staart strak omhoog,  dan is hij stoer en parmantig als hij iets uitdagends ziet, zoals een kat op de schutting. De staart onder zijn buik zien wij gelukkig zeer zelden, want dan is Dexter echt héél bang.

En dan nog natuurlijk zijn houding. Mag hij met ons mee in de auto, dan staat Dexter tegen ons aan te springen en om ons heen te dansen. Zo blij!

Pakt Sjaak zijn spullen om alleen op pad te gaan, dan komt Dexter bij mij en wil dan op mijn schoot zitten. Alsof hij dan denkt , “zit ik bij jou op schoot, dan kan jij niet zonder mij ook de deur uitgaan”.

Tijdens de wandeling kan het soms zijn dat hij geen stap meer verzet en staat dan met stijve pootjes. Hij verstart dan helemaal. Je kan er dan zeker van zijn dat er een hond in de buurt is waar Dexter bang voor blijkt te zijn.

Soms staat Dexter tijdens een wandeling ook stil, maar dan kijkt hij heel verbaasd naar mij, alsof hij dan wil zeggen:” Hé, ik wil die kant niet op, ik wil die kant op”.

Op zo’n moment moet Dexter dan ook met zachte hand  gedwongen worden om met mij mee te gaan.

Ook het aangeven dat Dexter bij ons hoort kan ik vaak duidelijk aan zijn blik en zijn houding zien.

Ook als hij iets niet leuk vind, kunnen wij dat zien aan zijn houding, maar ook aan zijn blik.

Ook de blik van onschuld zit er al van puppy af aan al in zijn genen.

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: