Het blijft een dilemma.

Wekelijks en soms dagelijks lees ik bij Facebook groepen van de Cavalier dat er een Cavalier moest inslapen of plotseling is overleden. Dit zijn altijd hartverscheurende berichten maar hoe moeilijk ook, het hoort erbij. Het leven van een hond is immers véél korter dan die van ons mensen. De levensverwachting van een Cavalier is 9 tot 14 jaar. Helaas!
Betreffende de Cavalier lees ik dan ook veel vaker dat men wel heel graag een nieuw hondje in het gezin wil plaatsen. Dan blijkt hoeveel angst er is om weer voor een Cavalier te kiezen, het ras heeft namelijk erg veel last van erfelijke ziektes.
Inteelt veroorzaakt veel van de (complexe) erfelijke ziektes waar rashonden en dus ook vooral de Cavalier, onder lijden.

Eigenlijk willen wij dit met elkaar stoppen! Stoppen met het doorfokken van de Cavalier en andere rashonden.
Maar ik blijf even bij de Cavalier King Charles. Dit ras heeft mijn hart gestolen door zijn geweldige karakter. Daarbij komt natuurlijk ook het prachtige koppie, dat je blijft verleiden. Eigenlijk zal ik, na Dexter, geen ander ras bij mij wensen.
En toch….!
Gelukkig is Dexter heel gezond en nog maar vijf jaar, maar in mijn achterhoofd ben ik toch al bezig met de hond die na Dexter komt, want ooit gaat hij ons verlaten. Ik denk dan niet aan een vervanger van Dexter, maar een opvolger.

Ik loop al geruime tijd met het idee dat de opvolger nog in het leven van Dexter zijn intrek bij ons zal hebben. Dan denk ik dat het verlies van Dexter evengoed vreselijk zal zijn, maar de opvolger zal ook dan al onze aandacht blijven vragen, dus hoop ik dat het gemis dragelijker zal zijn.

Waarom schrijf ik dit allemaal? Welnu, ik weet sinds enige tijd dat er een organisatie “Cupidog” is die de inteelt en selectie op uiterlijke kenmerken (denk aan korte snuiten, extreme rimpels etc.), veel ziektes en erfelijke afwijkingen proberen te voorkomen. Dit willen zij doen door rassen met een gezondheidsverklaring met elkaar te kruisen. Lees deze site maar en je zal zien hoe geweldig dit is opgezet. https://www.cupidog.nl/over-cupidog.
Sinds dit bestaat, denken wij erover om als Dexter een jaar of 8 ȧ 9 is via hun voor een opvolger te zorgen. In de vorm van een dochter of zoon van Dexter.

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: