Een ei hoort erbij…. Toch?!

Ik zag een bericht op Facebook, waarin een baasje vol lof vertelde dat haar Cavalier dol is op gekookte ei. Hierop reageerde ik weer dat ook Dexter dol is op ei. Hij krijgt, als wij gekookte ei eten, van mij altijd een kapje eiwit van mij. Inderdaad, hij krijgt van mij alleen maar een stukje eiwit, geen dooier dus. Ik heb dit ooit van de fokster meegekregen, dat eigeel niet goed is voor de hond. Ik heb dit aangenomen, zonder ooit verder uit te zoeken waarom eigeel fout is.
Welnu, ik heb het nu dus wel even uitgezocht.

Eieren bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, denk hierbij aan – alle essentiële eiwitten, vitamine A, B, D en E, mineralen als fosfor, ijzer en zink.
De eierschalen zijn rijk aan calcium.
Nu blijkt dus uit de gegevens die ik heb gelezen, dat rauwe eieren beter zijn, want een rauw ei blijkt makkelijker verteerbaar te zijn dan een gekookt ei.
Je kunt ook heel goed met schil geven, want in de schil zit veel calcium, waardoor de calcium/fosfor-verhouding beter in balans is. Let op, wanneer je rauw ei zonder schil voert, werkt dit erg laxerend.
Nu nog de vraag of je een ei dan zo in z’n geheel kan geven of dat je het beter even kan malen.
Dat maakt in principe niks uit, maar sommige honden weten geen raad met een heel ei waar de schil nog omheen zit. Dan kun je het geheel even blenderen of de schil fijnknijpen door het ei heen. Je kunt ook het ei breken, maar de kans is dan groot dat de schil niet opgegeten wordt. Sommige honden verteren eierschaal niet goed als het niet gemalen/geblenderd is.

Dan nog even een tip van de Voerwijzer:
Eieren kunnen de salmonella-bacterie bij zich dragen, maar de kans hierop is heel erg klein. Volgens het RIVM zijn ongeveer 0.03% van de eieren besmet. Honden en katten worden meestal niet ziek door salmonella, maar voor mensen is het risico groter. Om het risico te verkleinen kun je je handen goed wassen na het aanraken van rauw ei. De meeste soorten salmonella zitten aan de buitenkant van het ei.

Uit onderzoek blijkt dat eieren van vrije uitloop kippen en biologische kippen zo’n 30% meer vitamine D bevatten.
Nu weet ik niet hoe Dexter op een rauw ei met schaal regeert, maar zal dit zeker eerdaags uitproberen.

Honden als een Cavalier mogen één ei per week eten.

Bron: https://www.voerwijzer.com
Foto: Miss Mila at Home

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: