Wat doen wij onze viervoeters toch aan?

Ik zie en lees vaak artikelen over rashonden die compleet doorgefokt zijn. Denk hierbij aan de Franse buldoggen de chihuahua’s, Maar vergeet ook niet de vele andere rassen en helaas ook “onze geliefde” Cavalier King Charles.
Vaak denk ik: ‘ Wat doen wij onze viervoeters toch aan?’
Ik ben helemaal dol op het ras Cavalier King Charles, zoals onze Dexter en ik zou eigenlijk geen ander ras meer wensen. Maar door het vele inteelt-fokken, worden onze honden ziek en zwak. Het ras wordt kapot gemaakt door de vele erfelijke ziektes. Men zegt zelfs, naar aanleiding van onderzoeken, dat ruim 40% van onze rashonden last hebben van ernstige erfelijke ziektes. En dan heb ik het nog niet gehad over het uiterlijk van onze honden. De Franse Buldog met zijn steeds korter wordende neus/kop, de Sint Bernard die een steeds grotere kop moet krijgen. De teckels die steeds lager op hun pootjes komen te staan.
Ook onze Dexter heeft een zeer korte snuit, zijn neus staat er eigenlijk bovenop.
Toch is onze Dexter van de juiste komaf, d.w.z. geen inteelt. Zijn vader komt uit Engeland en zijn moeder hier uit Nederland. Dexter is nu (nog) kerngezond. Ik ben eigenlijk ook niet echt bang dat hij achteraf toch last krijgt van een erfelijke ziekte, hoewel ik wel altijd bang blijf voor zijn hartje. Denk hierbij aan hartritmestoornis vanaf zijn 8e, 9e levensjaar.

Ik denk al geruime tijd dat wanneer Dexter oud wordt, op z’n 9e of zelfs 10e levensjaar er wellicht een tweede hondje in huis komt. Misschien een vreemde gedachte, maar ik denk voor ons persoonlijk dat het goed is om wanneer Dexter er niet meer zal zijn, een tweede hondje zoveel aandacht en liefde zal vragen, dat de lege plek die Dexter dan achterlaat misschien voor een deel wordt opgevuld door het hondje die dan achterblijft. Nu kunnen wij nog geen tweede hondje in huis halen, omdat ikzelf niet mobiel genoeg ben en het ons teveel zou beperken.

Mij grote belangstelling is nu uit gegaan naar www.cupidog.nl, Door kruisingen te fokken met gezonde en sociale honden van particulieren, vergroot het project het aanbod van gezonde, goed gesocialiseerde pups. Cupidog begeleidt mensen bij de juiste keuze voor een fokpartner voor hun hond, geeft voorlichting over een goede socialisatie en biedt ondersteuning bij de verkoop van de pups.

Ik hoop van harte dat dit een groot succes wordt en dat wij, mede dankzij deze organisatie, in de toekomst een zoontje of dochtertje van Dexter bij ons thuis mogen verwelkomen.

 

Bron: Cupidog

 

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: