Hoe wordt het uiterlijk van een hond bepaald?

Enige tijd geleden heb ik een stukje geschreven over het feit dat mensen honden fokken en dus ook kopen die eigenlijk opzettelijk zijn misvormd. Hierin gaf ik eigenlijk ook de Keurmeester een schuld van medeplichtigheid hieraan. Dit omdat ik van mening was dat de keurmeesters meegaan in wat wij ‘hondenliefhebbers’ zo mooi en schattig vinden aan onze honden.
Toch moet ik dit rectificeren, want na verdere studie over dit onderwerp kwam ik uiteindelijk terecht bij het artikel:
”Gedragscode voor keurmeesters van Raad van Beheer”.
Keurmeesters volgen bij het keuren van rashonden in Nederland niet alleen de rasstandaard, maar ook de ‘Gedragscode Exterieur Keurmeesters’. Deze gedragscode zijn wij samen met de keurmeesters en de rasverenigingen overeengekomen.
In de gedragscode staat dat exterieurkeurmeesters bij hun beoordelingen niet alleen het uiterlijk maar ook de gezondheids- en welzijnsaspecten van het ras c.q. de individuele hond laten meewegen. De keurmeester zorgt er voor dat dit in het verslag van de hond komt. Keurmeesters accepteren geen angstig en/of agressief gedrag en diskwalificeren in dat geval de hond. In de gedragscode is ook vastgelegd dat rashonden met (uiterlijke) kenmerken, die kunnen leiden tot gezondheids-, gedrags en/of bewegingsproblemen nooit de kwalificatie ‘uitmuntend’ krijgen. Ook mogen deze honden geen prijzen winnen in de rasgroepen en/of andere keuringen in de erering.
De Nederlandse gedragscode is de basis voor de ‘Code of Commitment’ voor keurmeesters. Je vindt deze op de website van de Fédération Cynologique Internationale (FCI).
Dus als ik het goed begrijp, is het juist de keurmeester die de “misvorming van honden” tegen gaat.
Blijf ik toch met de vraag zitten, hoe komen de honden, specifiek de Engelse Buldog en de Cavalier King Charles, dan toch aan hun uiterlijke misvormingen. Hoe wordt dit toegestaan en waarom doen mensen dit de honden aan? Hoe wordt bepaalt dat een hond qua uiterlijk moet veranderen, denk hierbij aan de kortere snuit, een kleinere kop, lager op de poten staan en zo zijn er nog vele afwijkingen te noemen.

Bron: Raad van Beheer

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: