Bijtincident

Weer een triest verhaal over een bijtgrage hond.
Iemand ging met een Cavalier aangelijnd wandelen. Daar kwam een man aanlopen met een aangelijnde Herdershond. Ze passeerden elkaar, maar de Herdershond begon plotseling naar de Cavalier uit te vallen en beet het hondje. Een diepe wond was het gevolg. Nu werd de eigenaar van de Herder wel boos op zijn hond, maar zonder zich verder zorgen te maken over het slachtoffertje, liep hij door.
Later, nadat hij had vernomen dat de Cavalier wel degelijk gewond bleek te zijn, heeft de eigenaar zich bij de Cavalier eigenaresse gemeld en aangeboden de volledige rekening te betalen. Dit deel is dus gelukkig goed gekomen.
Het slachtoffertje is naar de dierenarts gebracht, daar werd hij gehecht onder een volledige narcose en kreeg pijnstillers. Vervolgens werd een poging gedaan voor aangifte, maar dit werd niet geaccepteerd door de politie, want de hond was aangelijnd en niet opgehitst. De eigenaresse van de Cavalier zou hierdoor geen recht hebben op vergoeding van de dierenartskosten.

Waar het mij in dit verhaal omgaat is dat ik vind dat er ALTIJD aangifte moet worden gedaan van een bijtincident. Dit kan op grond van Artikel 425 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht.

De dier-aansprakelijkheid is een risicoaansprakelijkheid. Op grond hiervan draait in principe de eigenaar/houder van de bijtende hond voor de schade op. Er kan wel een zekere matiging plaatsvinden op de aansprakelijkheid als er bijvoorbeeld sprake is van een zekere mate van eigen schuld aan de kant van diegene waarvan de hond is gebeten/verwond (hij/zij laat bijvoorbeeld de hond onaangelijnd op een aangelijnde hond aflopen en hij/zij heeft de hond niet goed onder appèl).

Nu vind ik niet dat een betreffende hond dan maar per definitie moet worden afgemaakt. Nee!, maar ik vind wel dat de hond in kwestie moet worden gemuilkorfd tijdens het uitlaten. En als de situatie erom vraagt, de hondeneigenaar verplicht een gehoorzaamheidstraining voor de hond moet volgen of wellicht een gedragsdeskundige moet inschakelen.

Ik begrijp best dat het een keer fout kan gaan tussen honden, het zijn immers toch dieren. Maar ik vind wel dat de eigenaar ALTIJD verantwoordelijk is voor het gedrag van de hond. Of het nu iets ernstigs als het bijten betreft of het vernielen van iets. Iedere hondeneigenaar zou naar mijn mening verzekerd moeten zijn voor diverse schades. Je weet immers maar nooit wat er zomaar kan gebeuren.

Bron:
https://hondenbescherming.nl/
http://www.doggo.nl/artikelen/praktisch/wat-moet-je-doen-als-je-hond-is-gebeten/
http://www.hondenlot.nl )copyright foto)

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: