Communicatie van honden

Wij hondeneigenaren praten vaak tegen de hond alsof deze gelijk is aan ons mensen. Maar helaas, honden praten niet. Hoewel ik vaak zou willen dat Dexter leert praten, want soms is het net of hij mij iets wil vertellen, zijn bekje gaat dan op en neer en hij kijkt dan, vragend om begrip, naar mij op. Althans dit is zoals ik dit op menselijke wijze graag wíl zien. Ik zeg dan ook tegen Dexter dat hij moet leren praten, want ik begrijp veel, maar niet alles van hem.
Honden communiceren natuurlijk zonder woorden met elkaar, maar door de stand van zijn lijf, staart, oren en ogen. Als een hond een andere hond ontmoet, weet hij ook gelijk wat de gemoedstoestand is van de ander. Lichaamstaal!
Ook komt het voor dat honden uitvallen naar andere honden. Dit wordt vaak weer veroorzaakt door angst of onzekerheid. Vaak is de hond in zijn puppytijd niet voldoende gesocialiseerd, waardoor hij niet heeft kunnen leren wat de taal van honden is. Hierdoor kan hij agressie hebben ontwikkeld, omdat hij wellicht in zijn jeugd eens is ‘aangevallen’ door een passerende hond of vind hij andere honden gewoon eng. Hij heeft de taal nooit goed geleerd.
Dit maakt het maar weer duidelijk dat puppy´s de kans moeten krijgen te leren socialiseren. Puppy’s die bij een goede erkende fokker vandaan komt worden al vanuit het nest een beetje gesocialiseerd. Bij een ‘Broodfokker’ zal dit niet gebeuren.
Dexter was al sinds zijn pup periode beslist niet bang voor grotere honden. Zag Dexter een grote hond, dan huppelde hij hier vrolijk op af. Een volwassen hond weet hier dan goed mee om te gaan en tolereert de springende en uitdagende pup om zich heen.
Toen Dexter zelf volwassen was geworden, is hij een paar keer door een agressieve hond benaderd. Sinds die tijd wacht Dexter, op afstand, af hoe de onbekende hond reageert en loopt er dan vaak met een grote boog omheen. Dit om een foute confrontatie te voorkomen.

Bron afbeelding: hondenschool Lady

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: