Gezondheidsproblemen bij de hond

Het beangstigd mij als ik lees hoe vaak mensen een Cavalier hebben met lichte, tot zeer ernstige gezondheidsproblemen. Vaak hebben de hondjes als puppy zijnde al de nodige gezondheidsproblemen. Zij komen dan ook bijna altijd bij een broodfokker vandaan. Maar helaas ook als de Cavalier bij een erkende fokker met een gericht fokprogramma vandaan komt, kunnen de erfelijke aandoeningen niet altijd worden voorkomen. De ouders van de puppy moeten altijd getest zijn op hart-, knie- en oogproblemen en Syringomyelia,
Een Cavalier kan namelijk last hebben van hartproblemen, losse knieschijven (Patella luxatie), Syringomyelia, een soort epilepsie, syndroom van spierstijfheid en instorten (Episodic Falling), oogproblemen (bijv. Entropion) of omgekeerd niezen (Reverse sneezing).
Daarom is het zo belangrijk dat een fokker de fokdieren test op erfelijke afwijkingen die bij het ras voorkomen.
Gelukkig is met de juiste medicatie en eventueel chirurgisch ingrijpen de problemen, bij een vroegtijdige constatering, goed te behandelen.

Nu durf ik te zeggen dat Dexter bij een zeer goede fokster vandaan komt en dat bij haar de ouders goed getest zijn. Ook Dexter zelf heeft de nodige puppy onderzoeken gehad. Ik ben dus niet bang dat Dexter een nare erfelijke ziekte bij zich draagt. Waar ik wel bang voor blijf, is dat Dexter rond zijn achtste levensjaar last van hartruis zal kunnen krijgen. Dit is iets wat je echt heel vaak hoor. Voor het zevende of achtste levensjaar nooit hartproblemen, maar daarna kan het blijkbaar toch plotseling toeslaan.

Ik benoem hier de gezondheidsproblemen van een Cavalier, maar helaas zijn er veel hondenrassen die hun eigen specifieke erfelijke gezondheidsproblemen kennen.

Broodfokkers maken zich hieraan schuldig, maar ook onkunde bij ‘liefhebberij’-fokkers. De fokhonden moeten ten ALLE TIJDEN getest worden op erfelijke afwijkingen. Ik denk dat er dan veel leed voor hond, maar ook voor eigenaar kan worden voorkomen.

Ik ben gek van het ras Cavalier King Charles en zal voor een eventuele volgende hond weer dit ras kiezen, maar het ras en vele andere populaire rassen worden gewoon kapot gefokt.

 

Weet waar je rashond vandaan komt! Haal anders je informatie bij Raad van Beheer https://www.houdenvanhonden.nl

 

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: