Vachtverzorging van de Cavalier

Bij het lezen van een berichtje over het scheren van een Cavalier, omdat deze ernstige hart problemen heeft, was ik eigenlijk geschrokken van de reacties hierop.
Reacties van koel in de zomer, waardoor meer activiteit bij de hond, tot minder klitten en dus onderhoudsgemak. Nu wist ikzelf niet beter dan waneer je een Cavalier gaat scheren, deze dan krullen zou terug krijgen. Dit blijkt echter niet te kloppen.

Een kale of zeer kortharige Cavalier vind ik geen gezicht, maar dat zou een ieder voor zichzelf moeten uitmaken. Is het medisch nodig, ja dan natuurlijk wel scheren, want dan is de gezondheid natuurlijk veel belangrijker dan het uiterlijk. Afijn, om meer te weten over vachtverzorging bij een Cavalier, ben ik dat gaan uitzoeken.

De vacht van een Cavalier bestaat uit kortere haren op de rug, het overige bestaat
uit langere haren aan de poten, oren, buik en broek. Meestal heeft een Cavalier een enkele vacht op hun rug en over de rest van het lichaam hebben ze een ondervacht. Hoewel ik niet beter weet dan dat een Cavalier het hele jaar door rui verschijnselen heeft, komt de ondervacht 2x per jaar in de rui. Op deze momenten wordt de vacht dof, dit is het eerst te zien op de flanken en moet de ruiharen dan zeer grondig uitgeborsteld en uitgekamd worden.

Tussen de ruiperiodes in heeft de vacht niet veel onderhoud nodig. Let er wel op dat de oren, oksels, bij de liezen, de staart goed klitvrij moeten worden gehouden.

De ondervacht moet laag voor laag geborsteld worden.Dit is een lastige en tijdrovende klus. Vraag eventueel een goede trimsalon die er verstand van heeft. Vraag wel eerst hoe de behandeling wordt uitgevoerd, want het vak van hondentrimmer geen beschermd beroep en wordt er veel te vaak naar schaar of scheermachine gegrepen.

Heeft je hond een erg vaste klit, die je niet uitgeplozen krijgt met je vingers, neem dan een schaar met een scherpe punt, zet de punt tussen huid en klit en knip zo, naar buiten toe, de klit enkele keren door. Op deze manier beschadig je de vacht minimaal en kan je de klit gemakkelijk uitpluizen met je vingers en daarna verder uitkammen.

Wil je je hond een wasbeurt geven, borstel je hond dan eerst goed voor het wassen, klitten in de vacht krijgt je na het wassen en drogen vrijwel niet meer uitgeborsteld.

bron:www.eikehof.be/hondenfokkerij/rasbeschrijving/cavalier-king-charles-spaniel

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: