Anaalklieren

Een veel voorkomende klacht bij onze, vooral kleine, honden.

Wij noemen het anaalklieren, maar eigenlijk zijn het twee zakjes. Eén aan iedere kant van de anus. Van nature wordt er vocht geproduceerd wat met de ontlasting wordt afgevoerd en worden de zakjes geleegd. Het vocht heeft een irritante stinkende visgeur. Het is een communicatiemiddel bij honden. De oerhond, de wolf, heeft deze manier van afbakenen nodig, maar bij onze moderne ‘huishond’ heeft het allang geen functie meer.

Helaas raken deze zakjes vaak verstopt en kan het vocht niet meer weg. De zakjes komen dan onder druk te staan, wat pijn en irritatie oplevert. Doordat het vocht niet weg kan, kan een overvulling van de anaalklier ontstaan waardoor er gisting, irritatie en eventueel infectie in de anaalklier kan optreden. Gelukkig worden onze honden er niet ziek van of  krijgen ze koorts. De hond zal wel gaan ‘sleetje rijden’ of ‘staartbijten’, in de buurt van de anus zal dan een ‘kale’ bijtplek te zien zijn. Ook gaat het ontlasten vaak wat moeilijker. De anaalklieren moeten daarom ook met regelmaat worden uitgeknepen, om ontsteking te voorkomen.

Aangeraden wordt om pas te opereren als er ontstekingen voordoen.
Sommige dierenartsen verwijderen de anaalzakjes in hun geheel, maar de anaalzakjes zijn gelegen in- en tegen het kringspierweefsel aan, wat de kans op incontinentie aanzienlijk maakt. Wat tegenwoordig vaker wordt gedaan, en ook een betere methode blijkt te zijn, is de anaalzakjes openleggen. Op deze manier wordt het probleem ook definitief opgelost, alleen dan zonder het risico op beschadiging van de anus en dus incontinentie.

De anaalklieren bij Dexter worden voortaan om de 3 maanden geleegd, waardoor de irritatie ook snel afneemt. De inhoud van de zakjes worden door de dierenarts eruit gemasseerd. Tot op heden zat er een langere periode tussen, maar het uit masseren doet hem zo ontzettend veel pijn, omdat de zakjes dan ook overvol zitten. Laten wij Dexter iets eerder helpen, hopen wij dat het minder vol zit, dus hem minder pijn zal doen.

Wij willen Dexter niet laten opereren, tenzij hij natuurlijk last van ontstekingen krijgt, omdat wij alle risico’s op complicaties willen uitsluiten.

* Is jouw hond al eens behandeld aan zijn anaalklieren?  

* Hoe heeft jouw hond dit doorstaan?

Bron:www.hondenopvang-allround.nl

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: