Hartproblemen bij een Cavalier.

Ik lees tegenwoordig vaak over hartkwalen bij de Cavalier King Charles.
Hartruizen, hartritme stoornissen of hartklep defecten.
Eerlijk gezegd vind ik dit best angstig.
Dexter is nu een kerngezonde Cavalier King Charles, maar toch vinden wij het belangrijk om hem één maal per jaar te laten controleren door de dierenarts.

De meeste hartklachten, naar schatting 90 – 95%, zijn in de loop van het leven ontstaan. Ongeveer 5 – 10% van de hartklachten is aangeboren.

Het blijkt dat de meeste hartafwijkingen de hartspier problemen en de klepdefecten zijn. Die kunnen veroorzaakt worden door bacteriële infecties (o.a. vanuit een slecht gebit en een mondslijmvlies ontsteking), virus infecties (o.a. ten gevolge van Kennelhoest of Parvo), storingen van het immuunsysteem, allergische reacties, giftige stoffen (o.a. via de voeding of medicijnen) e.d.

Ondanks dat Dexter bij een zeer goede en serieuze fokster komt besef ik natuurlijk heel goed dat hij als hij wat ouder wordt zeker een hartkwaal kan krijgen.
Maar in mijn overtuiging kan het in zijn geval beslist niet van erfelijke afkomst zijn. Daar heeft de fokster wel voor gezorgd, door zijn voorouders goed te checken.
Goed opletten wat voor voedsel Dexter naar binnen krijgt, regelmatig laten controleren door de dierenarts. Laten vaccineren tegen Kennelhoest en Parvo en zijn gebit goed in de gaten houden.
Zo kunnen wij wellicht voorkomen dat Dexter toch ooit hartproblemen krijgt.

Bron:www.cavalierkingcharlesspaniel.nl

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: