Voedsel dat niet goed is voor je hond.

Als je een hond z’n gang laat gaan, eet hij alles wat voor zijn neus komt.
dexter-645-van-799Waf, ik lust niet alles hoor. Waf, ik ben echt geen veelvraat, als je dat soms dacht. Wroeff.”

Gelukkig haalt Dexter zijn neus op voor veel soorten etenswaren. Hij is echt kieskeurig. Dat geldt helaas niet voor alle honden. Het is een slechte gewoonte van de hond, maar het kan gelukkig meestal niet echt kwaad.

Toch zijn er uitzonderingen. Sommige voedingsmiddelen zijn echt giftig voor je hond. Ze kunnen er erg ziek van worden en soms zelfs aan dood gaan.   Ik zal een paar voedingsmiddelen noemen.

Zéér slechte voedingsmiddelen zijn:

  • Ui, Knoflook en alle groenten uit de `Ui familie´ zijn niet goed voor honden. De ui is slecht voor de rode bloedlichaampjes en kan leiden tot bloedarmoede.
  •  Mosterd, waarvan vooral de mosterdzaden zijn erg slecht voor honden, het kan leiden tot een ontsteking van het maag darmkanaal, lever, nieren en huid.
  • Alcohol is vergif. De lever van de hond kan hier nog slechter tegen dan de mens. Tevens is de hop die in bier zit slecht voor honden, deze kan zorgen voor een steeds hogere lichaamstemperatuur.
  • Veel noten , waaronder pinda’s en vooral de Macadamianoten zijn giftig voor honden.
  • Avocado, de pit, de schil en het fruit zijn niet goed voor je hond. De hond kan ademhalingsproblemen krijgen, vochtophopingen in de longen/buikholte/hart.
  • Pitten van fruit, zoals het klokhuis van een appel of andere pitten van fruit kan giftig zijn wanneer er blauwzuurgas vrijkomt.
  • De  bladeren en stam van tomaten. De groene delen van de tomatenplant bevatten solanine. Zowel voor de mens als voor honden zijn deze giftig. De rode vrucht zelf is niet giftig.

Dodelijke voedingsmiddelen zijn:

  • Chocolade is een van de gevaarlijkste dingen voor honden. Als je merkt dat je hond chocolade heeft gegeten probeer hem gelijk te laten braken, en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.
  • Rauw varkensvlees kan leiden tot de ziekte van Aujeszky (dodelijk).
  • Champignons en paddenstoelen kunnen zorgen voor een shock. Dit kan ook    dodelijk zijn voor honden wanneer er niet op tijd gehandeld wordt.

Zelf was en ben ik nog steeds van mening dat je een hond niet met de pot mee moet laten eten. Nu schijnt het voor vlees- en bot etende honden kan dit geen kwaad te kunnen, maar honden die gewent zijn om brokken of blikvoer te eten, schijnt het juist wel slecht te zijn.

Persoonlijk lijkt het mij geen goed plan om je hond mensenmaaltijden te geven met kruiden als peper, paprika en bijvoorbeeld kruidenmixen. Maar dit is mijn mening.

Is je hond te dik, geef hem wat minder te eten en ga je hond meer beweging geven door wat vaker een lange wandeling te maken. Je hond zal dan op een gezonde manier kunnen afvallen.

Bij twijfel over één van de bovengenoemde ‘weetjes’ vraag het de dierenarts., het gaat immers om de gezondheid van je hond.

* Is jouw hond een veelvraat en moet je hem steeds in de gaten houden?

 

Bron: Hondleiding, Diamondfauna

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: