Het ras Cavalier King Charles Spaniël deel 2

dexter-745-van-799

Cavaliers hebben een prachtige zachte vacht die regelmatig moet worden geborsteld. Ze verharen veel, eigenlijk het hele jaar rond. De vacht wordt zelden getrimd en knippen is uit den boze, want dan gaat het haar krullen.

Geef een Cavalier met regelmaat een bad.

Helaas kan een Cavalier King Charles wel ernstige gezondheidsproblemen krijgen.  Dit betreft vaak hartkwalen, oogproblemen, omgekeerd niezen (reverse sneezing) en bijvoorbeeld epileptische verschijnselen.

Ga bij problemen altijd naar een dierenarts, want vaak is er een behandeling mogelijk.

De gezondheidsproblemen worden voornamelijk veroorzaakt door inteelt, waardoor de kans op erfelijke aandoeningen groot is. Zorg er dan ook voor dat je hond niet bij een broodfokker vandaan komt.

De Raad van Beheer stelt een convenant op voor de fokkers. Pups krijgen alleen een stamboom als de ouders aan de regels uit het convenant voldoen. Voldoen de ouders niet aan deze regels, dan krijgen de pups geen stambomen.

De voorouders van onze Cavalier hadden een spitse snuit. De snuit van onze Cavaliers is plat, lengte van ongeveer 3,8 cm. Dat ziet er schattig uit, maar heeft wel zeer grote gevolgen voor de Cavalier King Charles.

De schedel is te klein. Hierdoor worden de hersenen naar achteren gedrukt en kan het hersenvocht terecht komen in holtes van het ruggenmerg. Dit kan leiden tot ernstige pijn en verlammingsverschijnselen.

Gelukkig zijn veel aandoeningen redelijk tot goed te behandelen, maar het beestje is wel flink de klos.

Door de (te) korte snuit kan de Cavalier het soms erg benauwd hebben en kunnen zij ook slecht tegen extreem warm weer.

De Raad van Beheer heeft dan ook zeer strenge voorwaarden gesteld bij de rasverenigingen voor het fokken en opnemen in de stambomen.

Bron: Raad van Beheer, Cavalierpage

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: