Verlatingsangst

Wij hebben het vermoeden dat Dexter verlatingsangst heeft.Dexter kan best wel een tijdje alleen thuis zijn. Wij laten hem trouwens maximaal 3 á 3,5 uur alleen in huis. Dexter heeft nog nooit, tijdens onze afwezigheid, iets vernield of een plasje achter gelaten. Wel is Dexter bij vertrek, ongelofelijk druk.

Niet altijd, want hij weet dat als wij boodschappen gaan halen, wij zo weer terug komen. Dan blijft hij gewoon rustig en blijft bij de deur wachten totdat wij weer terug zijn. Hij komt dan meestal enthousiast met zijn knuffel aanlopen, in de hoop dat wij achter hem aan komen rennen.

Gaan wij langer weg zonder Dexter, dan merkt hij dat direct. Dan springt en danst hij om ons heen en piept in verschillende zielige toonaarden, in de hoop dat hij toch mee mag. Zo gedraagt hij zich trouwens ook als hij merkt dat hij mee mag. Een hond voelt dat gewoon. Een hond heeft echt alles in de gaten. Hij weet wanneer een bepaalde tas wordt gepakt, sleutels in de hand worden genomen en/of de jassen worden aangetrokken.

Wij hebben zijn gedrag eens gefilmd. Dit omdat Dexter ’s avonds, als wij naar bed gaan heel paniekerig aan de deur krabt. Daarom heb ik bij het Trainings- & Adviescentrum van Martin Gaus in Lelystad advies gevraagd. Sindsdien zijn wij bezig met de benchtraining. Dit gaat overigens goed.

Dexter heeft vermoedelijk zijn verlatingsangst opgebouwd omdat hij heel aanhankelijk is. Waar wij zijn, daar is Dexter ook. Zitten wij aan tafel koffie te drinken ofzo, dan is Dexter er ook. Zitten wij televisie te kijken, dan zit hij vaak bij ons op de bank. Dexter houdt alles in de gaten en volgt ons de hele dag. Dat vinden wij, maar vooral ik, erg gezellig.

Om de hond, Dexter, van zijn verlatingsangst af te helpen, moeten wij hem trainen om minder aanhankelijk te zijn. Dat kan door hem te leren in zijn mand te blijven als wij tv kijken of aan tafel zitten.  Wij blijven dan wel in dezelfde ruimte, maar door hem (opnieuw) te leren wat af en blijf betekent.

Wij hopen dat de bench Dexter straks het vertrouwen geeft van veiligheid.

Dexter slaapt sinds een week ’s nachts in de bench en dat gaat geweldig goed.

*Heeft jouw hond ook last van verlatingsangst en wat doe jij eraan om dit te verhelpen?

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: