Gelukkig het is 2017!

img_4184Veel mensen, maar vooral dieren zijn blij dat de jaarwisseling met veel geknal voorbij is. Ik weet van katten die trillend onder meubels lagen weggedoken. Ook Dexter had een aantal angstige uren. Wettelijk gezien mag men pas vanaf zes uur ’s avonds beginnen met vuurwerk afsteken. Maar helaas vele vonden het nodig om vroeg in de middag al te beginnen. Vanaf dat moment kroop Dexter tegen ons aan, kroop op schoot, kroop op de schouder. En al die tijd was de anders zo vrolijke en fiere pluimstaart angstig tegen zijn buikje gebogen. Iets wat wij anders nooit bij hem zien, in welke situatie dan ook.
“Brrrrwafff,Wat eng allemaal.Harde geluiden betekent gevaar! Wat gebeurt er toch allemaal?Wef.
Wwoeiifff, Gretha mag ik bij jou kruipen? Jij beschermt mij toch?! Woeifff”img_4191
Eerlijk gezegd, was het voor Dexter heel vervelend, maar ook voor ons. Wij konden Dexter niet rustig krijgen, met als gevolg dat je de hele tijd word beperkt in je doen en laten.
Tegen onze regels en gewoonte in, mocht Dexter de nacht op de slaapkamer doorbrengen, maar wel op zijn eigen kleedje. Dit ging gelukkig goed. Dexter was bekaf en sliep zelfs door een paar flinke klappen heen.
Het was mogelijk geweest om Dexter te trainen tegen zijn angst voor de harde knallen, maar wij zijn al bezig om hem te trainen tegen verlatingsangst. Dat zou misschien te veel worden in één keer. Nu heb ik wel in de agenda gezet dat Dexter volgend jaar November alvast de training krijgt tegen zijn angst voor harde knallen.

Ik hoop dan ook van harte dat er afspraken komen om het vuurwerk op één centrale punt af te steken. Dan kunnen meer mensen er echt van genieten en is er wellicht de mogelijkheid om onze mensen en dieren beter te beschermen tegen de harde knallen.
Mijn persoonlijke mening is dan ook:
Gezamenlijk vuurwerk afsteken hoeft minder te kosten (samen delen).
Het tijdstip is beter te bepalen en vooral te beperken. (als je vuurwerk koopt, koop dan de hoeveelheid die je in deze tijd kan afsteken, dan hoef je het niet zo nodig alles op te knallen).
Niet alleen dieren, maar ook mensen kunnen veel last hebben van al dat vuurwerk, door alle giftige stoffen die vrij komen. Denk aan mensen met een trauma of met een longziekte, denk hierbij aan ouderen, mensen met astma of chronische bronchitis of veteranen met een een posttraumatische stress stoornis .

Wat vind jij? Moet er strengere regels komen voor het afsteken van vuurwerk?
Of vind jij het geen probleem al dat vuurwerk en is het gewoon mooi en spannend.

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: