Hondse signalen

sjh_2004-dexter-snotneus
Ik dacht altijd dat als een hond aan zijn neus likt, dat dit een manier is om zijn neus vochtig te houden. Vooral bij warm weer. Het blijkt echter iets anders te betekenen.
Een hond likt aan zijn neus als hij onrustig is, of zich onderdruk voelt, of bang is.
Toen ik dit las, dacht ik dat ik eens moest opzoeken of ik Dexter zijn lichaamstaal wel zo goed begrijp als ik altijd beweer.
Nu is het bij een hondje als Dexter aan zijn lijfje moeilijk te zien hoe hij zich voelt. (Pluim)Staart: Dexter draagt zijn staart nooit laag of zelfs tussen zijn poten, wat duidt op angst. De staart van Dexter staat altijd als een vrolijke pluim omhoog te zwaaien.
Wat je wel soms bij Dexter ziet, is dat hij zich kleiner maakt. Hij zakt dan iets door zijn pootjes. Dit geeft ook angst aan. Bij Dexter gebeurt dit meestal als er een hond aan komt lopen die erg dominant is.
Oren: Bij angstige honden staan de oren vaak naar achteren. Dit heb ik bij Dexter ook nog nooit gezien. Misschien komt dit door zijn lange oren of wil ik alleen maar het vrolijke hondje in hem zien.
Dexter is ook beslist niet dominant of agressief. Hij weet niet eens wat agressie betekent. Maar….. als Dexter op de bank ligt en hij moet eraf van ons, draait meneer zich op de rug, zodat hij voor mij moeilijk op te pakken is, en hij heeft dan soms de neiging om zogenaamd te happen. maar hij zal nooit bijten. Als hij al zo’n beweging maakt, is het net alsof hij de vingers aait met zijn tanden.

Als een hond zijn onderdanigheid wil tonen bij andere honden, gaat deze op zijn rug liggen, met staart tussen de benen en kijkt hij af van de hond en heeft hij zijn oren plat naar achteren. Ook dit heb ik Dexter eigenlijk nooit zien doen.

Dexter heeft eigenlijk altijd een zelfverzekerde houding. Goed op de poten staan (hoog) en zijn snuit vrolijk vooruit.

Spelen: Als Dexter graag wil spelen, tikt hij eerst met zijn pootje tegen de stoel of been en kijkt dan met een vragende blik” WafWwaf, kom je spelen? Toe dan, gooi mijn aap maar weg, dan kan ik hem halen Wafwaf”  Dexter kwispelt dan uitgebreid met zijn staart, zijn kont omhoog en zijn voorpoten plat op de grond.
Komt Dexter onderweg bijvoorbeeld een kat tegen of ziet hij een hond die hij beslist niet mag, dan staat Dexter met kaarsrechte pootjes stil en verzet echt geen poot meer.
Maar deze truc haalt Dexter ook uit als hij ’s avonds laat nog even uitgelaten wordt. Dan staat hij op de terugweg, weer bij huis aangekomen, vlak bij huis met zijn pootjes stijf en is met geen mogelijkheid meer mee te krijgen. Nee, meneer wil dan per se naar de hoek van de straat lopen om daar eventuele berichten op te ruiken.

Ken jij de lichaamstaal van je hond een beetje?

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

2 gedachten over “Hondse signalen

    1. Thank you for your lovely comment. I really like to make this blog for all animal lovers, especially dog lovers. I understand that you are good sounds to translate the whole site into English. Here I am very happy with it, the more people I can reach. Once again, thank you and have fun.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: