Hebben honden emoties?

dexter-waar-is-sjaak-nou-1-van-1

Dexter laat emoties zien. 

Volgens ons, hondenliefhebbers en eigenaren, zeker wel. In ieder geval herkennen ze emoties. Immers, als wij verdrietig zijn of wellicht iets mankeren, dan komen ze ons troosten of ze houden ons goed in de gaten. Maar volgens de wetenschap, zouden honden zelf eigenlijk geen emoties hebben.

En toch…..! Ik denk dat jullie het ook wel herkennen. Als wij beiden weg willen gaan, en Dexter mag mee, dan is hij al ruim van tevoren onrustig en danst en springt om ons heen, in de hoop dat wij hem niet vergeten.

Zit Dexter in de auto en één van ons beiden stapt uit, zonder hem mee te nemen, dan piept hij in diverse toonaarden en laat zo blijken dat hij best verdrietig is. Dexter kijkt met smart naar Sjaak, die buiten de auto staat. Verlaat één van ons beiden bepakt en al het huis, dan piept hij zielig voor het raam en kijkt de achterblijver regelmatig vragend aan.

Volgens mij droomt Dexter ook wel eens. Dan ligt hij te slapen en maakt met vier pootjes loopbewegingen en maakt blaf geluidjes. Ik geloof echt dat hij toch beelden ziet in zijn koppie. Ik kan zo ook aan Dexter zijn koppie zien of hij iets vraagt, iets niet begrijpt of erg blij is. Hoe kan een hond trouwens zoeken naar iets wat je van hem vraagt en dan niet het andere pakt.

Men noemt dit instinct. Instinct is een aangeboren gedragspatroon. Dus als hond zijnde willen jagen, dat is jachtinstinct. Als hond zijnde het gezin in de gaten houden, dat is roedel gedrag. Maar volgens mij kan een hond denken. Hoe kan een hond anders weten dat ik om zijn kleedje vraag en niet om zijn bal? Hoe kan een hond weten dat wij op pad willen gaan?

Een hond heeft volgens mij wel degelijk emoties. Een heel mooi voorbeeld hiervan is het filmpje welke ik op mijn FB pagina heb staan. Hierin is een reactie van een in stilte huilende hond, met duidelijke tranen, die samen met haar puppy’s, is gered.

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: