Een Cavalier en zijn gezondheid.

Helaas kent het ras Cavalier King Charles Spaniël een paar gezondheidsproblemen.

Een Cavalier kan last hebben van oogproblemen, omgekeerd niezen, epileptische aanvallen en hartkwalen.

Soms is Dexter erg druk en uitbundig in de weer, vaak veroorzaakt door spanning van het mee mogen met fiets of auto.Op zo’n moment kan hij een aanval krijgen van wat wij zien als paniekerige ademhaling. Op zo’n moment blijft hij ook staan en probeert zijn lijfje tegen ons aan te drukken. Hij zoekt dan dus duidelijk bescherming. Wij stellen hem dan gerust door lief tegen hem te praten en heel zachtjes op zijn borstkastje te kloppen.

Zeer waarschijnlijk is dit omgekeerd niezen. Oorzaak is een normaal gebleven verhemelte in een verkorte snuit. Het ontstaat meestal als de cavalier opgewonden is, soms na drinken, eten, rennen of aan de lijn trekken. Meestal duurt het enkele seconden, maar soms ook het ook enkele minuten aanhouden en meermaals per dag voorkomen. Je kan het stoppen door even over de keel te wrijven of de neusgaten even dicht te houden. Als de cavalier slikt, lost het probleem zich meestal op. Het kan ook als oorzaak een allergie of een irriterend middel hebben. Met dit probleem valt prima te leven

Een jaar geleden is Dexter geopereerd aan Entropion.

Bij Entropion (naar binnen krullende oogleden) komen de ooghaartjes op de oogbol te liggen, waardoor er irritatie kan ontstaan. Als wij er niets aan zouden laten doen, zou zijn oogbol worden beschadigd met zelfs blindheid tot gevolg.

Dexter is geopereerd en heeft sindsdien geen last meer. Wel moeten wij af en toe zijn oogjes schoonmaken, vooral in tijden van rond dwarrelend stuifmeel.

.Gelukkig zijn wij niet bekent met hartkwalen of epileptische aanvallen, maar horen en lezen wel vaak over Cavaliers met  hartkwalen. Een hartprobleem bij een cavalier kan je herkennen aan een verminderd uithoudingsvermogen, benauwdheid, hoesten,  ritmestoornissen, vermageren of een hartruis. Hartkwalen kunnen aangeboren zijn of op latere leeftijd verkregen.

(bron: Cavalier Page.com|)

Hoe gaat het met jouw hondje? img_3782

Gepubliceerd door www.cavalierdexter.nl

Deze Blog is bedoeld om ervaringen en ideeën met hondenliefhebbers, en dan met name liefhebbers van de Cavalier King Charles te delen. Ook wil ik je graag laten meegenieten van de belevenissen van mijn Cavalier Dexter. "Dexter from the Charming Cavalier".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: